Dovolenka pre mlsné jazýčky

Svoje dovolenky si vyberám podľa toho, čo môžem v danej krajine ochutnať. Nie som žiaden šéfkuchár ani špecialista na gastronómiu, no mám naozaj rada jedlo. Milujem to ochutnávanie originálnych pokrmov, ktoré sú pripravené zo surovín, ktoré vyrástli v danej krajine. Mojim posledným gurmánskym dobrodružstvom bola dovolenka v Turecku Happy Travel.Ak hľadáte niečo podobné, túto krajinu vám môžem iba vrelo odporučiť.
žena a muž naberajú jedlo pri stoloch s občerstvením

Kde sa najete najlepšie

Turecké reštaurácie, ale i pouličné stánky, majú jedno špecifikum. Každý z nich sa väčšinou špecializuje len na jeden, maximálne dva druhy jedla. Ak niekde predávajú kebab, tak tam okrem neho nič iné nenájdete. Jeho chuť je však o to lepšia.
Jesť môžete v klasických h reštauráciách alebo v spomínaných pouličných stánkoch. Ja osobne som za druhú možnosť, aj keď je to trošku adrenalín. Predsa len, ani u nás nedôverujeme všetkému jedlu na trhoch. Ja som to riskla a som tu, takže bez obáv choďte do toho.
Ani jedlo v reštauráciách nie je zlé. Ja ho však považujem za akýsi McDonald. Domáci veľmi rýchlo pochopili, že mnohí turisti nechcú jesť exotické jedlá, a preto svoju ponuku upravili práve pre nich. Toto jedlo sa tak od toho, ktoré si dáte u nás, nijako extra nelíši. Samozrejme, že to neplatí všade.

Hlavné je, aby ste ochutnávali mimo dovolenkových rezortov. Varia tu síce naozaj veľmi chutne, no nemôžeme hovoriť o žiadnych domácich jedlách. Choďte do centra najbližšieho mesta, na trh alebo reštaurácie a pravé Turecko ochutnajte práve tu.
človek drží v ruke kebab zabalený do alobalu

Čo určite ochutnať

Kebab nesmie v Turecku chýbať. To je jasnačka. Za mňa ale určite nejde o to najzaujímavejšie jedlo. Poradila by som vám, aby ste jednoznačne vyskúšali Menemen. Je to v podstate taká naša praženica, no na úplne iný spôsob. Veľmi chutné sú aj tunajšie dezerty.
U mňa je rebríček asi takýto:
1. kazandibi
2. muhallebi
3. baklava
4. tavuk GOGS