Cibetka palmová : Poznáte toto rozkošné zvieratko?

Malý, ale za to vzácny a na pohľad rozkošný živočích. Ich pretiahnutým štíhlym telom a dlhším ňufáčikom pripomínajú niečo ako lasicu skríženú medvedíkom čistotným. Niektorým ľuďom sa podobajú dokonca aj na fretky, ktoré máme možnosť vidieť vo väčších chovateľstvách. Cibetky sa zaraďujú v taxonómii medzi mäsožravé živočíchy s veľmi dobrou schopnosťou loviť, takže sa nečudujte, že majú plné ústa ostrých zúbkov. Lovia však prevažne hmyz. Majú veľmi dobre vyvinuté zmysly, na prvom mieste je pravdepodobne čuch a na druhom chuť. Prostredníctvom spojenia štyroch končatín, huňatého chvosta a ohybného tela sa vie výborne pohybovať na stromoch.

zvíře

Ich život na Filipínach je rozšírený už aj v celej Ázii a Afrike. Vedeli sa prispôsobiť aj horším podmienkam prostredia, a tak sa nachádzajú vďaka ľuďom dokonca aj v Európe. Prečo sa ale ľudia rozhodli pre ich rozšírenie a dovoz do sveta ? Tí čo tieto na prvý pohľad plaché zvieratá poznajú, už vedia o čom bude nasledujúcich pár riadkov. Odpoveďou je káva – tá cibetková, ktorú oceňujú tí najvyšší gurmáni kávy. Je tiež pravda, že z ich pohlavných orgánov cez pachové žľazy sa kedysi získavala jednu dobu páchnuca látka používaná ako extrakt v parfumoch. Dnes ostali ľudia radšej pri káve.

bobule

Na začiatok je vhodné vysvetliť si ako to celé funguje. Možno vás to od pitia tejto lahodnej kávy skôr odláka ako navnadí, ale princíp je vlastne v jej tráviacom systéme. Takže, cibetka je známa tým, že obľubuje vyjedať bobule Filipínskych kávovníkov. Odtiaľ je káva najlepšia a aj najdrahšia, no ľudstvo je národ zvedavý, a tak sa už vyrába aj inde. Najlepšie na tom celom je, že cibetka je tvor vyberavý a chutia jej len zrelé bobuľky, ktoré sem tam kombinuje s hmyzom a tropickým ovocím – ušetrí nám tak prácu. Vďaka vlastnosti jej tráviaceho traktu sa kávové zrnká exkréciou dostávajú von z tela neporušené. Z týchto zŕn sa neskôr po dôkladnom očistení získava tá najdrahšia káva na svete ! Máva rôzne príchute, môže to byť aj tým, čo živočích spolu s kávou zožral. Káva podľa ľudí chutí oveľa lepšie a to vďaka spomenutým enzýmom z tráviaceho ústrojenstva cibetky – kávové zrnká sú tak po pražení olejnatejšie so silnejšou arómou. Tak čo, ochutnáte tento zázrak alebo ostanete pri tradičnej káve ?